OFERTA EDUCAŢIONALĂ
A LICEULUI „DR. LAZĂR CHIRILĂ”
BAIA DE ARIEȘ
ANUL ŞCOLAR 2023-2024

Motto:

„Menirea firească a şcolii nu e să dea învăţătură, ci să deştepte cultivând destoinicirile intelectuale în inima copilului, trebuinţa de a învăţa toată viaţa.

Ioan Slavici

LICEULUI „DR. LAZĂR  CHIRILĂ” urmăreşte să răspundă intereselor sociale şi comunitare, să asigure pentru fiecare copil de vârstă şcolară condiţii optime de dezvoltare fizică şi intelectuală, potrivit finalităţilor învăţământului.

Şcoala are în componenţă elevi astfel:

  • Grădiniţa cu Program Normal – activitatea acestora se desfășoară în clădire cu destinație specială pentru elevii din învățământul preșcolar.
  • Liceul “Dr. Lazăr Chirilă” – format din învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional – repartizați în două corpuri de clădire

Dispunem de:

  • 18 săli de clasă
    • 2 – în corpul de clădire al grădiniței
    • 11 – în clădirea pentru învățământul gimnazial și liceal
    • 5 – în clădirea care găzduiește clasele primare

 

  • 6 laboratoare: 2 – laboratoare de Informatică, 1 – Biologie, 1 – Fizică, 1 – Chimie, 1 – Tehnologic
  • biblioteca şcolară
  • sală multimedia dotată cu tablă inteligentă
  • cabinet medical
  • cabinet logopedic/psihologic
  • cabinet fizică
  • cabinet chimie
  • sala profesorală
  • atelierul școlii – unde se desfășoară stagiile de pregatire practică a elevilor din clasele cu profil tehnic
  • sală de sport

ARGUMENT

Într-o societate aflată într-o continuă schimbare, școala nu poate decât să-și îmbunătățească permanent strategiile de dezvoltare. Idealul educațional relevat în Legea Educației Naționale : ”constă în dezvoltarea liberă, integrală, armonioasă a individualității umane, în formarea personalității autonome și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenescă activă în societate, pentru incluziunea socială și pentru angajare pe piața muncii”.

O echipă managerială identifică, dezvoltă şi aplică anumite strategii pentru determinarea acţiunii tuturor angajaților sistemului în vederea atingerii finalităţilor dorite. Evaluarea întregului act educaţional se face cu raportarea la eficienţa muncii elevului şi aceasta depinde în mare măsură de modul în care funcţionează echipa managerială a unităţii şcolare. Finalitatea majoră a procesului de învăţământ o reprezintă dezvoltarea personalităţii celor educaţi, conform idealului educaţional formulat în concordanţă cu cerinţele actuale şi de perspectivă ale sistemului de învăţământ şi procesului aferent acestuia.

În aceste condiţii, importanţa managerului şcolar creşte la dimensiuni deosebite: în mod necesar, pe lângă calităţile profesionale şi morale pe care acesta trebuie să le probeze, este indispensabil ca acesta să aibă o remarcabilă capacitate proiectivă, perseverenţă, pentru a-şi propune şi urmări realizarea unei anumite evoluţii a şcolii.

Echipa managerială trebuie să realizeze astăzi o conexiune eficientă între Consiliul de Administraţie, Consiliul Profesoral, Consiliul Reprezentativ al Părinţilor, Consiliul Școlar al Elevilor şi, mai ales, a colectivelor de elevi cu solicitările comunităţii locale, a agenţilor economici locali şi, desigur, ale familiilor elevilor şcolii. Prezentul plan de dezvoltare instituțională este elaborat în consens cu politicile educaționale ale Liceului ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș în contextul socio-economic actual și a rezultatelor analizelor realizate anual. Pilonul central al Planului de Acțiune al școlii noastre îl constituie asigurarea calității educației printr-un proces de comunicare și colaborare, ca rezultat de îmbunătățire continuă a procesului de învățământ.

Analiza atentă şi detaliată a activităţii şi rezultatelor obţinute în anii anteriori, ne arată direcţiile de progres, consolidarea succeselor, ameliorarea rezultatelor mai puţin satisfăcătoare, consolidarea identităţii educaţionale. De aceea, conceptul de proiectare respectă şi dezvoltă cerinţele organizatorice şi funcţionale ale unităţii, prin consultarea părţilor interesate de implicare în asumarea realizării celor două componente: cea strategică, (misiune, viziune, ţinte) şi cea operaţională (programe, activităţi, acţiuni concrete prin care se realizează ţintele şi misiunea). Bazat pe experinţa anterioară, dar având caracter anticipativ şi valoare strategică, Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș şi-a propus realizarea unui ansamblu de politici educaţionale centrate pe elev, având drept finalităţi:

  • Creşterea performanţei elevilor;
  • Educaţia pentru folosirea noilor tehnologii de informare şi comunicare;
  • Formarea şi dezvoltarea capacităţilor şi motivaţiilor necesare învăţării pe parcursul întregii şcolarizări şi adaptării la condiţiile restructurării economice, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea carierei, a spiritului antreprenorial.
  • Integrarea socială și participarea cetățenească activă în societate;
  • Creşterea calităţii în educaţie prin formarea continuă a personalului didactic.
  • Asimilarea valorilor naţionale prin formarea de atitudini şi convingeri;
  • Pregătirea tinerilor pentru lucru în echipă, pentru integrare în colectivitate;
  • Prin activităţile pe care le desfăşoară, conform calendarului anexat, adaptează misiunea generală a inspectoratului şi a şcolii la condiţiile concrete ce decurg din particularităţile colectivelor de elevi.

Educaţia este menirea de a deschide porţile viitorului oricărei comunităţi, iar şcoala reprezintă principalul factor prin care aceasta se realizează. Pentru a putea atinge scopul propus, şcoala trebuie sa fie cu un pas înainte în formarea deprinderilor capabile sa realizeze progresul în sensul dorit.

Într-o societate democratică ce posedă o economie de piaţă în dezvoltare, sistemul educaţional îşi propune idealul formarii unei personalităţi libere, creatoare, întreprinzătoare. Educarea unui om nu se rezumă doar la transmiterea de informaţii, ci presupune si formarea de convingeri, concepţii corespunzătoare cerinţelor societăţii în care trăieşte şi va urma să muncească

MISIUNEA

Școala educă toți membrii săi să învețe creativ, să se dezvolte în spiritul învățării pe parcursul întregii vieți, să facă față cu încredere provocărilor și schimbărilor. Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș propune o alternativă educaţională care să asigure o optimă inserţie socială a absolvenţilor şcolii noastre astfel încât aceştia să devină o forţă pe piaţa muncii, contribuind în acelaşi timp la  dezvoltarea comunităţii, având în vedere noul context economic din zonă . Am luat în consideraţie şi dinamica demografică şi socială a zonei din viitorul apropiat şi perspectivele aferente.  

În acest context, se vor menţine meseriile tradiţionale avându-se în vedere adaptarea lor la condiţiile solicitate de rigorile Uniunii Europene. Un accent sporit se pune pe valorificarea potențialului zonal în ceea ce priveşte cerinţa calificărilor  în domeniile : mecanică şi industrie alimentară, oferind concomitent şanse egale de orientare privind cariera, sporirea calităţii vieţii şi formarea conştiinţei cetăţeneşti.

VIZIUNEA ŞCOLII

Şcoala noastră prestează servicii educaţionale la standardele calităţii, urmăreşte să răspundă familiei şi societăţii prin formarea unui absolvent capabil să decidă asupra viitorului său profesional, pregătit pentru societatea cunoaşterii. Este o instituție de învățământ respectată în comunitate, oferind fiecărui elev pregătirea necesară pentru a contribui activ, inteligent, creativ şi etic la o societate bazată pe cunoaştere într-un mediu școlar de promovare a valorilor.

DEVIZA ȘCOLII : ”Prețuiește-ți discipolii, fii responsabil și implică-te! ”